Kor(talanság) kérdése a munkaerőpiacon

 • Kategória: Blog

40 éves lettél te,
Munkahelyen kellesz-e?

Na, e miatt a (kín)rím miatt a magyar tanár végzettségű, kommunikációs ügynökségnél dolgozó volt gimnáziumi osztálytársnőm a fejemet venné.  Igaz, a felvetéssel viszont egyetértene, annak ellenére, hogy ő dolgozik – mint megannyi hasonló korú (a cikk írója 43 éves) barátom, ismerősöm, volt kollégám és ügyfelem. De miért értene egyet?

Bővebben...

Életközépi válság (?) – avagy a HR tanácsadó újratervez

 • Kategória: Blog

Egyre több helyről hallani, hogy a negyvenes éveik környékén lévő férfiak és nők életközépi válságba kerülnek, és egy „Hogyan tovább?” gondolat buborékkal a fejük felett élik napjaikat, heteiket, hogy aztán ki-ki vérmérséklete szerint találjon rá a megoldásra, vagy csak simán elhessegesse ezeket a gondolatokat – passzívabbak esetén a szél fújja el azt a kis felhőt, és kész.

Bővebben...

Hello 2020!

 • Kategória: Blog

Ismét eljött az év eleje, amikor jó visszatekinteni az elmúlt időszakra, értékelni és élvezni – azért ezt se felejtsd el! – az elért eredményeket, valamint ránézni az esetlegesen el nem ért célokra. És persze megtervezni a következőt, jelen esetben 2020-at.

Bővebben...

Belső karrierépítés

 • Kategória: Blog

Először is szeretném tisztázni, hogy a karrierépítés nem azt jelenti, hogy a pályafutása csúcsán mindenkinek vezérigazgatónak kell lennie, hanem azt, hogy ki mit szeretne elérni a szakmájában, hivatásában, miben szeretne fejlődni.

Ha ezzel tisztában vagy, és az igényeidet is sikerült megfogalmaznod, akkor már az interjúnérdemes megkérdezni a HR-est, vagy a vezetőt, hogy a vállalatukon belül milyen fejlődési, továbblépési lehetőségek vannak.

Bővebben...

Beilleszkedés

 • Kategória: Blog

Sikerült! A – néha nem rövid – kiválasztási folyamatot követően – aláírtad a szerződést, karrier-váltóként felmondtál a munkahelyeden, vagy álláskeresőként elintéztél még néhány dolgot, és jöhet is az első munkanap. Te bemész, ők fogadnak. De hogy?

Bővebben...

Kiválasztási folyamat 8. – Ajánlat és szerződés

 • Kategória: Blog

Sikerült! Kapsz egy gratuláló telefont a munkaerő-közvetítő/fejvadász cég HR tanácsadójától, vagy a cég HR-esétől, amiben örömmel közlik veled: Te lettél a befutó. Ekkor elmesélik, hogy mik lesznek a következő lépések egészen addig, hogy az első munkanapodon bemész dolgozni.

Bővebben...

Kiválasztási folyamat 7. – Tesztek

 • Kategória: Blog

Előfordul, hogy a kiválasztási folyamat során valamilyen tesztet kell írnod. Ez lehet szakmai teszt, vagy személyiségi teszt. Igazából egyikre sem tudsz külön felkészülni, amit javasolni szoktam az az, hogy előző este ne igyál alkoholt – gondolom, nem lesz nagy kihívás -, illetve lehetőség szerint aludd ki magad. Mindkettő az agyi kapacitásra van hatással, amire a tesztek kitöltése közben nagy szükséged lesz.

Bővebben...

Kiválasztási folyamat 6. – Interjú a szakmai vezetővel

 • Kategória: Blog

Ha minden jól ment a céges HR-essel történt beszélgetésen, akkor a kiválasztási folyamat következő lépése a szakmai vezetővel lévő interjú lesz. Ezt én inkább egy szakmai beszélgetésnek szoktam hívni, mint interjúnak, hiszen ennek a találkozónak már nincs olyan struktúrája, kerete, mint az előző két körben volt, hanem leginkább azt nézi meg a leendő „főnök”, hogy milyen szakmai tapasztalatokkal is rendelkezel, milyen feladatok elvégzésében vagy jártas, mik voltak azok a projektek, melyek során számára értékes, és a pozíció szempontjából releváns készségekre tettél szert.

Bővebben...

Kiválasztási folyamat 5. – Interjú a céges HR-esnél

 • Kategória: Blog

A munkaerő-közvetítőnél/fejvadásznál történt sikeres interjú után általában a céges HR-es következik, mint a következő lépés a kiválasztási folyamatban. Előző este érdemes hasonlóan felkészülni az interjúra, mint azt az eső alkalomra írtam, egy kiegészítéssel: készülj fel a cégből, hogy a „Mit tud rólunk?” illetve a „Miért nálunk szeretne dolgozni?” kérdésekre felkészülten tudj válaszolni.

Bővebben...

Kiválasztási folyamat 2. – Személyes interjúra való felkészülés a munkaerő-közvetítő vagy fejvadász céghez

 • Kategória: Blog

Az előző bejegyzésemben írt telefonos interjút követően – ha az mindkét fél számára pozitívan sikerült – következhet a személyes interjú. Erről érdemes egy e-mailes megerősítést kérni, hogy pontosan mikor, hol és kivel találkozol, illetve az sem egy hátrány, ha tudod, hogy mennyi ideig fog tartani az interjú, így tudsz tervezni a napod többi részével.

Bővebben...

Linkedin technikai használata 2.

 • Kategória: Blog

Ha sikerült feltöltened a Linkedin profilodat, akkor néhány beállítás illetve maga a használata még hátra van. A jobb felső sarokban található az Edit public profile & URL, ahol a profilod linkjét tudod szerkeszteni, hogy az önéletrajzba másoláskor ne egy hosszú, számok és betűk sorából álló link legyen.

Bővebben...

Linkedin technikai használata 1.

 • Kategória: Blog

A Linkedinre, a regisztráció után, érdemes feltölteni egy üzleti fényképet magunkról, és elkezdeni kitölteni az adatlapot. A név alatti rész a szakmai tapasztalatból automatikusan a legutolsó pozíció elnevezése lesz, de az is szerkeszthető, és javaslom, hogy oda olyan pozíció neveket érdemes beírnod – természetesen, amihez van releváns szakmai tapasztalatod -, melyekre szeretnéd, hogy egy-egy fejvadász keresésre megjelenjen a profilod.

Bővebben...