Indulás! De merre is?

Egy pszichológiai felmérés szerint az emberek 70%-a nem érzi jól magát a munkahelyén.

Van olyan, aki nem szereti a munkáját, csak pénzkereseti lehetőséget, megélhetést lát benne. Másnak nincs előrelépési lehetősége jelenlegi cégénél, nem értékelik, esetleg még le is nézik a proaktivitását. Ennél rosszabb az, amikor már vasárnap délután a hétfő reggel miatt aggódik a munkavállaló, minden nap idegesen, feszülten megy be dolgozni, és alig várja a nap végét. Nekem is volt olyan munkahelyem, ahol igaz pénteken délután már nem tudtunk mit csinálni, de meg kellett várni a 17.00-át, hogy hazamehessünk.
Ilyen esetben érdemes egy szakemberrel átbeszélni a helyzetet, mert több megoldás is lehetséges. Egy hölgy ügyfelem, akinek a volt cégénél történt leépítés után segítettem állást keresni, elküldte hozzám a férjét mondván, hogy én majd jól „elhozom onnan” és új munkahelyet találunk neki. Az első beszélgetésünk végén arra jutottunk – egyetértésben a kötelező váltás nyomása alól felszabadult férjjel -, hogy nincs akkora probléma, amit a cégen belül, a vezetővel való egyenes kommunikációval ne lehetne egyenesbe hozni. A második találkozónkon mindezt átbeszéltük, és pontosítottuk az ő elvárásait, elképzeléseit, hogy ezen konkrétumokkal tudjon leülni főnökével. Meg is történt az egyeztetés, aminek végeredménye egy számára szakmailag megfelelőbb projekt vezetése lett és egy kölcsönös megelégedés. Jelenleg is ott dolgozik.

Egy barátom felesége viszont már konkrétan azzal fordult hozzám, hogy átgondolta és meg is próbálta a lehetőségeket a szervezeten belül, de 8 év után biztos benne, hogy váltani szeretne az állami szférából a versenyszférába. Miután átnéztük az eddigi szakmai tapasztalatát, valamint ez alapján meghatároztuk az ő jövőbeli lehetséges pozícióit, amit örömmel töltene be, megírtuk az önéletrajzát. Ez az ő esetében kulcsfontosságú volt, mivel a feladatait úgy kellett megfogalmazni, hogy a leendő pozíciójára alkalmasnak bizonyuljon. Ezt követően vettük át az álláskeresési technikákat, az kiválasztási folyamat lépéseit, és azt, hogy is tud felkészülni az interjúra egy HR tanácsadó cégnél, majd egy céges HR-esnél, illetve a szakmai vezetőnél. A találkozóink alkalmával nem csak önismeretre tett szert, hanem megismerte a következő állásához vezető utat, amin így önbizalommal és magabiztosan tudott elindulni. Azóta új állásban dolgozni, ahol megtalálta a számításait.