Önéletrajz alap

Egy kolléganőm szerint az önéletrajz olyan, mint a lecsó: nincsen belőle „A” recept. Sokan, sokféleképpen készítik és persze mindenki esküszik rá, hogy az övé az igazi. Természetesen az alap mindenhol ugyanaz, de a hozzávalókban – ha a minimál receptet tovább gondoljuk – már eltérnek a vélemények.

 

Ilyen az önéletrajzírás is. Van, aki az egyoldalast tartja jónak – „úgysem olvassák el a HR-esek” alapon -, míg mások két oldalban határozzák meg a maximálisan ajánlható terjedelmet, hogy kiférjenek a pozíciókhoz tartozó feladatok. A kell fénykép / nem kell fénykép kérdése is örök, mint ahogy az is, hogy legyen-e színes a CV, vagy csak sima fekete-fehér.

Néhányan karrier tanácsadók egy találkozón arról beszélgettünk, hogy mik is az önéletrajz trendek 2019-ben. Többen az interneten fellelhető sablonokat említették a mostanában ajánlhatónak, míg mások a saját, de hasonlóan dizájnos, a többi CV közül kitűnő formát. Én, aki a karrier coaching mellett a mai napig foglalkozom munkaerő-közvetítéssel és fejvadászattal, már annak örülök, ha egy jól szerkesztett – tudom, lehet pdf. formátum is, abban nem látszik -, a lényeges információkat tartalmazó, netán láthatóan a megpályázott pozícióra írt önéletrajzzal találkozom mindenféle trendi dizájn nélkül. Persze, külalak szempontjából egy marketinges pozíciónál más az ideális, mint egy mérnöki állásnál, de fontos az, hogy a szépség ne menjen a könnyen olvashatóság és a tartalom kárára.

Ezért úgy gondoltam, hogy aki küld egy e-mailt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, annak válaszul szívesen küldök egy önéletrajz, egy pályázat és egy motivációs levél alapot. Tehát nem „Az” önéletrajz spanyol viasza van nálam, csak egy váz, amin már a betűtípust is változtatni kell. Ehhez pedig mellékelek egy útmutatót, hogy ez alapján mindenki a saját eddigi tapasztalatának, betölteni kívánt pozíciónak és a személyiségének megfelelő CV-vel tudjon – remélhetőleg sikeresen – pályázni, hiszen az önéletrajz nem más, mint az álláskereső névjegykártyája.