Álláskeresés egy kicsit másként 2. – A munkaerő-közvetítő cégek

Az első részben az állásportálokon a munkáltatók által meghirdetett pozíciókra pályázás személyesítésének lehetőségeiről írtam, most pedig a munkaerő-közvetítő cégek hirdetéseiről lesz szó.

A munkaerő-közvetítő cégek abban különböznek a fejvadász cégektől, hogy míg az előbbiek a hirdetéseikre beérkezett önéletrajzok, illetve saját- és állásportálok adatbázisainak szűrésével keresik meg a megfelelő munkatársakat, addig az utóbbi úgynevezett direkt kereséssel, azaz közvetlenül hívják fel a potenciális jelölteket leginkább közép- és felsővezetői-, valamint speciális szakmai tapasztalatot igénylő pozíciókra, és nyitottság esetén invitálják meg őket egy interjúra.

A munkaerő-közvetítők által meghirdetett állásoknál is jobb ellenállnod a Jelentkezés gomb csábításának, és venni a fáradtságot, hogy felhívd az adott közvetítőt, megkeresd a pozícióval foglalkozó HR tanácsadót, és ugyanúgy egyeztess vele, mint ahogy a leendő munkaáltató esetében írtam. Kérdezd meg, hogy aktuális-e még a pozíció – persze, csak ha nem tegnap került ki az állásportálra -, és hogy mikor számíthatsz interjúra. Így lesz egy kontaktod, akinek „Telefonbeszélgetésünkre hivatkozva, csatolva küldött önéletrajzommal…” kezdéssel tudod pályázatodat elküldeni, illetve amennyiben nem hívnak be az említett héten interjúra, akkor tőle tudsz érdeklődni a kiválasztási folyamat állásáról. Mert megtörténhet, hogy akihez interjúra mennél lebetegedett, vagy épp szabadságon van, és emiatt egy héttel eltolódik a találkozó, ami nem gond, a lényeg, hogy tudj róla. Illetve az is előfordulhat, hogy nem kerültél be a következő körbe, esetleg a megbízó jelezte, hogy belső ajánlásból töltötte be a pozíciót, ami így már aktualitását vesztette. Ezekről szintén jobb tudnod, mint várnod mindenféle információ nélkül a visszajelzésre, így legalább tudsz koncentrálni a még folyamatban lévő pályázataidra.

Míg a munkáltató cégek esetében a megszerzett kontakt nagyrészt csak arra a pozícióra „érvényes”, amit épp meghirdettek, addig a munkaerő-közvetítő cégeknél hosszabb távon is működhet, hiszen a megismert HR tanácsadó általában hasonló iparágakban, területen lévő megbízásokat igyekszik teljesíteni, így később is megkeresheted, ha egy újabb, számodra érdekes álláshirdetést látsz meghirdetve.

Amennyiben nem sikerül a pályázatod, vagy egy-egy munkaerő-közvetítő cég honlapján nem találsz neked megfelelő lehetőséget, érdemes feltöltened az önéletrajzodat az adatbázisukba, hiszen, ahogy említettem, ott is keresnek jelölteket. Álláskeresésben gyakorlati tapasztalattal a hátam mögött mondhatom, hogy az nem tűnik a következő pozíciónk felé tett leghasznosabb lépésnek, ha 15-20 percig egy adatbázisba töltjük fel az adatainkat, viszont így lehetőséget adunk arra, hogy a HR tanácsadó, egy-egy új megbízás esetén – amellett, hogy meghirdeti a pozíciót a szokásos állásportálokon, illetve a saját oldalukon – egy adatbázisszűrést követően rád találjon. Ez egy passzív álláskeresési technika, de a jelen munkaerő-piaci helyzetben, ahol egyre nehezebb új munkaerőt találni, álláskeresőként hasznos lehet.