Linkedin technikai használata 1.

A Linkedinre, a regisztráció után, érdemes feltölteni egy üzleti fényképet magunkról, és elkezdeni kitölteni az adatlapot. A név alatti rész a szakmai tapasztalatból automatikusan a legutolsó pozíció elnevezése lesz, de az is szerkeszthető, és javaslom, hogy oda olyan pozíció neveket érdemes beírnod – természetesen, amihez van releváns szakmai tapasztalatod -, melyekre szeretnéd, hogy egy-egy fejvadász keresésre megjelenjen a profilod.

Az About egy lehetőség arra, hogy 1-2 mondatban összefoglalót írj magadról, a tapasztalataidról, vagy egy kiemelkedő eredményedről.

Ezt követheti a szakmai tapasztalat (Experience) rész, ahova nem kell mást tenned, mint az angol nyelvű önéletrajzodat – angolul nem tudók esetében a magyart – bemásolni ide, megadva a hónapra pontos dátumokat, pozíció neveket, valamint a feladatokat, melyeket elláttál.

Itt is, ahogy az önéletrajznál írtam, érdemes feltűntetni, hogy az egyes feladatokat milyen eredménnyel végezted, ezzel is segítséget nyújtva a HR-esnek az alkalmasságod megállapításában.

Minden egyes pozícióhoz tudsz csatolni dokumentumot, képet, weboldalt, videót vagy prezentációt, ami releváns az adott területre, vagy fontos információt, eredményt tartalmaz.

A munkahelyek feltöltésénél keress rá a cégeidre a Linkedinen, és úgy írd be, hogy kapcsolódsz a (volt) kollégákhoz. Légy büszke arra, hogy ott dolgozol/dolgoztál, hiszen alapvetően nem álláskeresési szándékkal regisztráltál a Linkedinre, hanem kapcsolatépítés miatt, ezzel pedig az ismerőseidnek is segítesz, hogy láthatóvá teszed a munkahelyeidet.

Az iskolai végzettségnél (Education) hasonlóképp kell eljárnod, feltűntetve a végzettség szintjét illetve a szakot is.

Ha végzel valamilyen önkéntes munkát, azt a Volunteer Experience résznél tudod beleírni. Egy olyan cégnél, ahol fontos a társadalmi felelősségvállalás (CSR) és nem csak jó PR miatt van náluk ilyen részleg, vagy pozíció, ott jó pont is lehet egy kiválasztás esetén.

A képességeidet a Skills & Endorsments menüpont alatt tudod felsorolni, ahol az ismerősök jelezhetik is, hogy véleményük szerint milyen területen van releváns tapasztalatod, vagy képességed. Ez a Linkedinen keresztüli álláskeresésnél lehet érdekes, amikor megmutatja, hogy a kívánt pozícióhoz a profilod alapján milyen százalékban passzolsz, de azt gondolom, hogy ennél nagyobb súllyal esik latba, ha az egyes pozíciókhoz kollégáktól, vagy vezetőktől, netán partnerektől kérsz ajánlást, amit az Ask recommendations-re kattintva tudsz megtenni.

A képzettségek (Accomplishments) résznél a nyelvtudásod mellett publikációt, esetleges szabadalmat, tréninget vagy tanfolyamot, elismerést vagy díjat, esetleg személyiségi teszt eredményét tudod feltűntetni teljessé téve a profilodat.

Az utolsó sorban az általad követett influencerek, cégek valamint csoportok láthatók, egy kis plusz információt adva a profilod olvasójának az eddig felsoroltak mellett.