Linkedin technikai használata 2.

Ha sikerült feltöltened a Linkedin profilodat, akkor néhány beállítás illetve maga a használata még hátra van. A jobb felső sarokban található az Edit public profile & URL, ahol a profilod linkjét tudod szerkeszteni, hogy az önéletrajzba másoláskor ne egy hosszú, számok és betűk sorából álló link legyen.

Ennek megelőzésére egyrészt ne használj ékezetet a nevedben, másrészt pedig az említett szerkesztésnél az automatikusan generált linket lehet személyre szabni, így az enyém például így néz ki: https://www.linkedin.com/in/szemanzoltan/

Rögtön ez alatt található az Add profile in another language, ahova, ha az angol mellett más nyelven is beszélsz legalább középfokú szinten, érdemes kitölteni azt az adott nyelven. A németül beszélőknek ajánlom a www.xing.com oldalt, amit a német Linkedinnek is lehet tekinteni, erről egy másik alkalommal fogok írni.

Ha a fejlécet megnézzük, a logó mellett van lehetőség keresni embereket, állást, tartalmakat, cégeket, iskolákat vagy csoportokat. Tehát tudsz kapcsolatot építeni, új karrier-lehetőséget keresni, szakmai anyagokat találni, cégeknél munkatársakat megnézni, vagy céginformációt szerezni, illetve a szakmai érdeklődésednek megfelelő csoportokat találni. Ez utóbbiból két féle is van, az egyik a nyílt csoport, melynek egy csatlakozom gombra kattintva már tagjai is vagyunk, a másik, ahol a csoport tulajdonosa/adminisztrátora a csatlakozási szándékunk után megnézi a profilunkat, ami alapján dönt jelentkezésünkről és engedi, vagy visszautasítja azt. Ezekben a csoportokban a kapcsolatépítésen túl szakmai anyagokat, cikkeket lehet olvasni, kommentelni és megosztani.

A kereső részről jobbra tovább lépve a Home mellett található a My Network  „gomb”, ahol – ahogy a neve is utal rá – kapcsolati hálódat tudod ápolni, bővíteni, függőben lévő meghívásaidat kezelni. Itt van lehetőség arra is, hogy az e-mail levelezőlistádat a Linkedinnel „átnézesd”, és az kilistázza azokat a kontaktokat, akik már – az ott található e-mail címmel – rendelkeznek profillal, illetve azokat, akiket ez alapján meg lehet hívni, hogy csatlakozzanak. Ebben a két csoportban feltűntetett ismerősöket aztán kedved szerint bejelölheted, vagy meghívhatod a közösségi oldal használatára.

A Jobs-ra kattintva – nem nagy meglepetésre – állásokat tudsz keresni, amiben a profilod és a karrier érdeklődésed alapján a Linkedin is segít, és listáz lehetőségeket, de pozíció megnevezésével és lokáció beállításával te is tudsz válogatni a felbukkanó hirdetések között.

A Messaging és a Notifications pontok, a hírfolyammal együtt pedig hasonlóan működnek, mnt a Facebookon, így ezekre nem térek ki részletesebben, ami viszont érdekes, az a kis fényképünk alatti Me-re kattintva a Settings & Privacy. Egyrészt itt tudod beállítani, hogy kik láthatják a profilodat, és a hozzá kapcsolódó elérhetőségeidet, illetve a regisztráció során használt e-mail címed mellett másikat, is fel tudsz tűntetni. Hogy ez miért is fontos? Ahogy említettem, a My Networknél a Linkedin egy kattintásra kikeresi azokat, akik a címlistádban szerepelnek, és már rendelkeznek profillal, így hozzájuk könnyen lehet kapcsolódni. Ezért, ha több e-mail címet is használsz, érdemes ide beírnod, hogy ha az ismerőseid címlistájában bármelyikkel is szerepelsz, azzal rád találjanak.

Ha valaki aktív álláskereső, érdemes kipróbálni a Prémium előfizetést, ami 29 EUR havonta – az első hónap ingyenes – és néhány olyan előnnyel jár, mint a kereséseknél előrébb helyezés a találatok között, Inmailezési lehetőség azokkal is, akik nem ismerősök, így téve könnyebbé a kapcsolatépítést, illetve több felajánlott álláslehetőség, melyeknél a profil alapján megfelelési százalékot is mutat. Egy ingyenes hónapban mindenképp érdemes kipróbálni.