Álláskeresés egy kicsit másként 4. – A meg sem hirdetett állások

Amikor egy álláskereső vagy karrierváltó új lehetőségekben gondolkodik, akkor leginkább a valamilyen fórumon meghirdetett pozíciókra való pályázás tűnik a legkézenfekvőbbnek, amire történő jelentkezési technikákról eddigi cikkeimben írtam.

De mi van azokkal az állásokkal, melyek nem kerülnek fel a cégek honlapjára, vagy egy állásportálra, esetleg egy munkaerő-közvetítőhöz? Azokat általában saját adatbázisból, vagy belső ajánlások útján töltik be.

Egy saját példámon szemléltetve, amikor 6 évvel ezelőtt állást kerestem, igyekeztem minél több ismerősömnek jelezni, hogy ha hall valamilyen nekem való pozíciót – természetesen kifejtettem, hogy pontosan mi is lenne számomra az ideális állás -, akkor szóljon. Így tett az a barátom, aki egy nemzetközi cég magyarországi IT és pénzügyi központjában dolgozott, és hívott, hogy van a HR osztályon egy Recruiter állás, amit rajta keresztül megpályázhatnék. Ő az információt onnan tudta, hogy a cég HR osztálya rendszeresen küld e-mailt az ott dolgozó 500-600 munkatársnak az üres pozíciókról a belső Interneten keresztül, akik aztán, ha tudnak, ajánlanak olyan barátot, ismerőst, netán volt kollégát, akit úgy gondolnak, hogy megfelelő lehet. Természetesen az ajánlott jelöltek is végig mennek a kiválasztási folyamatokon, interjúztatja őket a HR-es, a szakmai vezető, cégtől függően tesztet is kell írniuk. Viszont, ha a végén az egyikük megfelel, felajánlják neki az állást, és ő el is fogadja, akkor sikeresen betöltötték az üres helyet és a lehetőség még a cég honlapján lévő Karrier oldalra sem kerül ki, nem hogy az állásportálokra, vagy munkaerő-közvetítőkhöz. Mert az, hogy minden állást meg kell hirdetni, az egy városi legenda. Csak az állami szektorban van ilyen kötelezettség, hogy ki kell írni a megüresedett pozícióra pályázatot, a versenyszférában nincs.

Hogy honnan lehet ilyen lehetőségekről tudni?

Egyrészt természetesen onnan, ha minél több ismerősöd tud róla, hogy állást keresel, vagy váltanál. Emellett az is fontos, hogy tudják, pontosan mi lenne számodra ideális lehetőség, amivel kapcsolatban gondoljanak rád. Másrészt pedig készíts listát azokról a cégekről, ahol szívesen dolgoznál. Tedd meg ezt iparág szerint, ahol eddig is volt tapasztalatod, vagy ahova váltanál, illetve lokáció szempontjából is, hogy mi az a kör a lakhelyed körül, melyen belül található vállalatok vagy vállalkozások szóba jöhetnek a bejárás tekintetében. Első lépésként nézd meg a cég honlapján található Állások vagy Karrier oldalt, hátha van a te területeden meghirdetett lehetőség, amit meg tudsz pályázni, de ha nincs, akkor is hívd fel a HR osztályt, hátha van olyan nyitott pozíció, melyet épp most küldtek körbe belső ajánlásra, ahogy azt fent is írtam. Ilyenkor lehetőséged van jelentkezni rá, csak ne felejtsd el megkérdezni, hogy mikorra várható interjú – ahogy azt a 2. részben írtam.

Ha viszont jelenleg nincs olyan állás, amit meg tudnál pályázni, akkor is érdemes beküldeni, vagy feltölteni az önéletrajzod adatbázisba, hogy a legközelebbi alkalommal onnan kerüljön ki a CV-d egy keresés kapcsán.

Ui: A HR Recruiter pozíciót végül nem pályáztam meg, mert akkor már 2 hónapja dolgoztam egy HR Tanácsadó cégnél, de az, hogy a barátom gondolt rám a lehetőséggel kapcsolatban, az nagyon jólesett.