Kiválasztási folyamat 1. – Telefonos interjú a HR tanácsadóval

Jó hírt kapsz, felhív a HR tanácsadó, hogy közölje: megkapta az önéletrajzod a megpályázott pozícióra és első körben szeretne néhány kérdést feltenni telefonon keresztül.

Lehet, hogy rákérdez, hogy az aktuális pillanat alkalmas-e rá, de ha olyan helyen vagy – akár munkahely, akár tömegközlekedés -, ahol nem tudsz nyugodt körülmények között válaszolni a kérdésekre, nyugodtan kérj egy másik időpontot, és egyeztessetek egy olyan alkalmat, amikor biztos, hogy lesz 5-10-15 perced beszélgetni vele. Egy telefonos interjúban alapvetően két kérdést jár körül a HR-es: miért téged válasszon a cég a pozíció betöltésére? Illetve miért lenne az az állás a következő lépés a szakmai karrieredben?

Az első kérdésre jó, ha az álláshirdetésben szereplő feladatok közül kiemelsz néhányat és gyakorlati példával, illetve eredménnyel alátámasztva mutatod be szakmai tapasztalatodat, természetesen, ami releváns a pozíció betöltése szempontjából. Ezt jó gyakorolni, hiszen a személyes interjún a „Kérem, mutassa be magát röviden!” – kezdetű beszélgetésnél is jól jöhetnek a rövid történetekkel elmesélt szakmai tapasztalatok.

A te motivációdra utaló kérdésre pedig leginkább a szakmai fejlődéssel kapcsolatos válasz a megfelelő, egy seniorabb pozíció, egy szervezeten belüli előrelépés. Az, hogy közel van a munkahely, több pénzt akarsz keresni, vagy jó lenne már egy normális főnökkel dolgozni, kevésbé hangzanak jól egy ilyen beszélgetésen.

Ha a pozíció betöltéséhez szükséges nyelvtudás, előfordulhat, hogy néhány mondat erejéig nyelvet vált az interjúztató, és megkéri, hogy a beszélgetést, az épp aktuális témánál, folytasd például angolul. Egyszer egy nemzetközi fejvadászcéghez interjúztam egy francia senior tanácsadónál, aki az interjú végén azt mondta nekem, hogy ne aggódjak, megfelelő a nyelvtudásom, mert aki olyan stressz helyzetben, mint egy interjú, ki tudja magát fejezni, az a hétköznapi használatban sokkal jobban beszél. És így is lett. Felvételt nyertem a céghez és egy héttel később már folyékonyan beszélgettünk az iroda teraszán. Így, ha esetleg a felvételi beszélgetés miatti izgalom, és a telefonos kommunikáció miatti idegenkedés miatt nem volt folyékony az idegen nyelven a beszélgetés, a vonal másik végén lévő még tudni fogja, hogy az normális körülmények között biztosan jobb lesz.

A beszélgetés vége felé, általában két kérdés mindig elhangzik. Az egyik, hogy mikor tudsz kezdeni – ha jelenleg dolgozol, a felmondási idő általában 30 nap, de nézd meg a szerződésed, mert ettől eltérő is lehet -, a másik, hogy mi lenne a fizetési elképzelésed. És ilyenkor jönnek a jelölt részéről a további kérdések: attól függ, milyen a csomag, mit kell pontosan csinálni, illetve, a visszakérdés, hogy a cég milyen összegben gondolkodik, stb.. Ilyenkor a HR tanácsadó csak egy számra kíváncsi – a bruttó/nettó kérdése ilyen esetben viszont jogos -, hogy mi az az összeg, amivel jó érzéssel írnád alá a következő munkaszerződésed. Ilyenkor javaslok egy számot mondani, nem egy sávot, kiegészítve azzal, hogy nyitott vagy a cég ajánlatára és csomagban gondolkozol. Ezzel csak akkor lehet probléma, ha nagyon eltér a megbízó által elképzeltektől, más esetben majd a végső bértárgyaláson egyezkedtek.

A beszélgetés végén ne felejtsd el megkérdezni, hogy mi és mikor lenne a következő lépés, illetve feljegyezni a tanácsadó nevét, ha esetleg valamilyen oknál fogva nem jelentkezik, akkor fel tudd hívni, hogy érdeklődj.