Kiválasztási folyamat 3. – Személyes interjú a munkaerő-közvetítő vagy fejvadász cégnél

Ha minden jól ment az előző héten megírt bejegyzésem alapján, kényelmes és alkalomhoz illő a megjelenésed, odaértél időben és fel is készültél, kezdődhet az interjú.

A legfontosabb: a HR tanácsadó nem szakember. Legalábbis nem a te területeden. Lehetnek információi róla, hogy körülbelül milyen feladatokból is áll a pozíciód, de sem a 3 betűs rövidítéseket, sem pedig a szakszavakat nem biztos, hogy érteni fogja. Ezért szoktam kérni a hozzám forduló karrier váltókat és álláskeresőket, hogy írjanak 6-8-10 oldalt – munkában eltöltött éveiktől függően – az eddigi szakmai tapasztalatukról vevő/ügyfél/vendég szintű kommunikációval, és olyan történetekkel, amivel prezentálni tudják szaktudásukat és rá tudnak mutatni, hogy a megpályázott pozícióban milyen gyakorlati tapasztalatukat, illetve elért eredményeiket tudják kamatoztatni.

A tanácsadó többféleképpen is kezdheti a beszélgetést, Lehet, hogy első körben kiegészíti a hirdetésben szereplő információkat, esetleg elmondja a cég nevét, ha az addig nem lett volna publikus, vagy megemlít néhány, a kiválasztással kapcsolatos kritériumot. Ilyenkor érdemes figyelni, és átgondolni, hogy az említett információkat hogyan tudod majd beépíteni a beszélgetés során. Másképpen kezdheti rögtön az eddigi pályafutásoddal kapcsolatos kérdésekkel, akár azzal is, hogy mutasd be magad néhány percben. Ez az az alkalom, amikor nem a családdal, a főiskolai végzettséged utáni gyakorlati helyen szerzett tapasztalattal, vagy esetleg a hobbiddal érdemes kezdened, hanem egyből rátérni az állással kapcsolatosan releváns szakmai tapasztalatod felsorolására, és rövid, történetekben elmondott elmesélésére. Ez rámutat arra, hogy sikeresen felkészültél egyrészt magadból, másrészt a megpályázott pozícióhoz kapcsolódó feladatokból, illetve abból, hogy ez a kettő hogyan is fedi egymást.

„Természetesen a „prezentációd” közben a tanácsadó bele fog kérdezni az olyan részletekbe, hogy pontosítsa a felelősségi köröd, egy folyamatban a személyes feladatod, vagy az elért eredményben kivett részed. Ez segíthet neked abban, hogy a következő kérdésekre hova is helyezd a hangsúlyt, milyen formában tudsz válaszolni a feltett kérdésekre.”

Miután, ahogy említettem, a HR tanácsadó nem szakember, így nem fog belemenni részletesen a szakmai kérdésekbe, viszont a szokásos HR-es kérdéseket várhatóan felteszi: Mik voltak a váltásaid okai? Miért gondolod, hogy a megpályázott pozíció lenne a következő lépés a szakmai karrieredben? Mivel lehet téged motiválni?  – vezetők esetén – Hogyan motiválod a beosztottaidat? Hogyan kezeled a konfliktust? Mi volt az az eredmény, amire igazán büszke vagy? Mi volt a legnagyobb kudarcod? Hogy kezelted? Hogyan képzeled el magad 5-10 év múlva? Milyen erősségeid vannak? Mik a gyengeségeid/fejlesztendő területeid? Milyen az ideális vezető a számodra? Milyen az a munkahely, ahol a legjobbat tudod magadból kihozni?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre számíthatsz, melyekből több százat lehet találni az interneten. De a lényeg az, hogy készülj fel magadból, abból, hogy milyen is lenne számodra az ideális munkahely, így az erre vonatkozó kérdésekre sikeresen, magabiztosan tudsz majd válaszolni, és nagy valószínűséggel tovább mehetsz a következő körre.