Kiválasztási folyamat 4. – Meglepő kérdések és a te kérdéseid a HR tanácsadónál zajló interjún

A legutóbb a telefonos interjút követően a HR tanácsadónál zajló interjú folyamatáról és kérdéseiről írtam, amivel kapcsolatban most térek ki a beszélgetés közben felmerülő meglepő kérdésekre, illetve, hogy te mit kérdezhetsz, vagy kell kérdezned a találkozó végén.

Természetesen a meghirdetett pozíciótól függ, hogy milyen spontán kérdéseket tehetnek fel neked, melyekre nem lehet előre felkészülni, ezzel tesztelve, hogy reagálsz egy váratlan helyzetben, milyen a lélekjelenléted, hogy boldogulsz egyedül. Elsősorban vezetők esetében hangsúlyos, hogyan is viselkednek vészhelyzetben, de a kreativitásra és a paradigmaváltás képességére más, beosztotti pozíciókra pályázóknál is kíváncsiak lehetnek a HR-esek. A másik ok az is lehet, hogy egyszerűen csak kizökkentsenek az interjú sablon folyamatából, és a rá előre megírt vagy begyakorolt válaszokból. Az alábbi kérdések, melyeket az Internetről válogattam, csak érdekes példák, melyekből nem kell felkészülni, csak elgondolkodni, hogy mit is felelnél rájuk. Ezekre nincs helyes válasz – nem volt még olyan, hogy a „Milyen állat lennél és miért?” kérdésre, ha nem lovat mondasz, hanem kutyát, akkor felvesznek –, ezért csak add magad, ahogy épp abban a pillanatban gondolod, lehet humorosan, vagy kreatívan, a lényeg, hogy lazán.

Tehát a példák:

Hogyan számolnád fel a földön az éhezést?

Hány féleképpen lehet vizet jutatni a hegy lábánál található tóból a csúcsra?

Ha tűz ütne ki a házadban, mi lenne az a két tárgy, amit kimentenél?

Ha három dolgot vihetsz magaddal egy lakatlan szigetre, mit választanál?

Hogyan mérnéd meg egy elefánt súlyát mérleg nélkül?

Mit tennél, ha váratlanul örökölnél egy pizzériát?

Mennyi sört isznak a városban egy hét alatt?

Egy alma húsz centbe kerül, egy narancs 40, egy grépfrút 60 cent, akkor mennyibe kerül egy körte?

Ha választhatnál, melyik hős bőrébe bújnál?

Vannak olyan kérdések, melyekre viszont neked érdemes kitérned a beszélgetés végén. Tudnod kell, hogy a tanácsadónak érdeke, hogy – természetesen az pozíció leírásban található elvárásoknak megfelelés esetén – tovább küldjön a megbízónak. Ilyenkor kérdezd meg, hogy szakmai tapasztalatod, illetve fizetési elvárásod mennyire esik egybe a cég elképzeléseivel. a tanácsadótól visszajelzést kaphatsz arról is, hogy mi az, amit majd érdemes lesz kiemelned a következő interjún, illetve, hogy milyen juttatási csomagban gondolkodhatsz. A másik fontos téma a kiválasztási folyamat következő lépései, kivel és mikor fogsz találkozni legközelebb, illetve hány körre számíthatsz, mielőtt várhatóan ajánlatot kapnál. Ezt minden egyes pályázatodnál érdemes követned, mert így tudod menedzselni az álláskeresésed, hogy végül, jó esetben több lehetőség közül tudj választani.