Tökéletes megjelenés az állásinterjún – tippek férfiaknak

A leendő munkáltatóval való személyes találkozó az egyik legegyszerűbb élethelyzet öltözködési szempontból, de egyébként nem könnyebb, s nem nehezebb, mint bármi egyéb élethelyzet, amivel életed során találkozol.

A mai részhez szakértőnek kértem fel Kun Gergely barátomat, a Loft férfidivat tulajdonosát, öltözködési szakértőt, hogy milyen támpontot is adna az interjúra készülőknek a megfelelő megjelenést illetően. „Az öltözködés a viselkedéskultúra elválaszthatatlan része.” – mondja ő nap, mint nap szakadatlan, fáradhatatlanul, nagy küldetés tudattal, hogy ezzel is formálja a magyarországi férfiak öltözködési kultúráját. Ahogy elnézzük, munkája van, bőven.

Véleménye szerint az öltözködésben három alapszabály szerint tudsz megfelelően tájékozódni:

  • Egyrészt, hogy mi az adott élethelyzet, esemény, szituáció, ahol meg kell jelenned.
  • Másrészt, hogy magadat hol helyezed el egy képzeletbeli vizuális koordinátarendszerben, ahol az egyik végpont lehet a kockázatkerülő, mondhatni konzervatív megjelenés, a másik pedig az olasz divatlapból kilépő, már-már a pávaság határait feszegető macsó.
  • Végezetül pedig az, hogy az adott szituációban mit is akarsz magadról a külvilág felé üzenni.

Mielőtt az állásinterjúra, mint élethelyzetre adaptálnánk a fenti tételsort, egy, a Gergelyék honlapján található idézettel folytatnám:

„Nem az alkalomhoz illően öltözni olyan, mint tiszteletlenül viselkedni! Nem von maga után büntetést, de a környezetedben mozgók gondolni fognak rólad valamit.”

Az interjún mindez fokozottan igaz. A leendő munkáltatóval való személyes találkozó az egyik legegyszerűbb élethelyzet öltözködési szempontból, de egyébként nem könnyebb, s nem nehezebb, mint bármi egyéb élethelyzet, amivel életed során találkozol. Az öltözködési tanácsadó szerint a férfiakra jellemző egy általános mentegetőzés, amikor úgy tesznek, mintha ennek az eseménynek nem lennének hagyományosan kialakult keretei, melyek magukba foglalják az álláskeresés lépéseit az önéletrajz összeállításától kezdve egészen a szerződés aláírásáig. Pedig ez alól az öltözködés sem kivétel, és ő a szakmájának és hivatásának megfelelően nem is enged a tökéletességből, amikor azt javasolja, hogy jelszavunk, az első találkozáskor a kockázat kerülés legyen. Ahogy Gergely óva int: formálódjon bármennyire is barátivá, közvetlenné, informálissá a hangnem közted és a kapcsolattartó között az álláspályázat során, könnyen lehet, hogy a személyes interjún a cégnek eleddig ismeretlen képviselői is megjelennek, olyanok, akiknél még tiszta lappal indítod viszonyodat. Emiatt jobb a békesség, csak finoman, klasszikusan, szinte konzervatívan öltözködj! Konkrétan az ajánlott szetted állhat sötétkék, vagy sötétszürke öltönyből, fehér, vagy középkék ingből, valamint egy sötétkék nyakkendőből, amin minimális díszítés elfogadott.

Én tanácsadóként másként gondolok egy fizikai munkavállaló, vagy bizonyos pozíciókban dolgozó szellemi beosztott interjún való megjelenésére, ahol egy elegáns cipő, farmer vagy pantalló, valamint egy – mindenképpen hosszú ujjú – ing és zakó már megfelelő külsőt kölcsönözhet. Ezt utóbbi néha még vezető beosztásúaknál is, ha pénteken a cégnél lévő jeans vagy casual day-re esik az interjú időpontja, és nem szeretne a sötétszürke öltönnyel és nyakkendővel kilógni a sorból. Ez esetben azonban ajánlott, ha ezt előre jelezni az interjúztatónak a későbbi nézeteltérés elkerülése miatt.

A kiegészítők tekintetében fontos tudnod, hogy az öv színe a cipőével, a zoknié pedig a nadrágéval kell, hogy harmonizáljon, így lesz tökéletes a „szetted”.

Amit az öltözködésednek még „tudnia kell”, hogy jól érezd magad benne, és a legjobb énedet tudd nyújtani a beszélgetés során, ne feszengj egy számodra idegen ruhában, legyél harmóniában a megjelenéseddel!

Remélem, a fenti sorok elolvasása után sikerül megtalálnod a hozzád és az alkalomhoz megfelelő öltözeted, amiből a külvilág azt az üzenetet fogja venni, amit te szerettél volna sugallni.